Alle outlooks

Beleggings­vooruitzichten derde kwartaal 2020

"Zoals wij vorig kwartaal beschreven denken wij dat de effecten van de Covid-19 epidemie langdurig nadelige gevolgen voor de economie zullen hebben."

"Speculation is most dangerous when it looks easiest."

- Warren Buffett

Wereldeconomie

In het tweede kwartaal van 2020 zijn de wereldwijde aandelenbeurzen grotendeels hersteld van de crash in Q1. Hoewel Europese indices nog een negatief jaar rendement hebben van ongeveer -10%, zijn Amerikaanse aandelenindices vrijwel terug op het niveau van 1 januari. De Nasdaq, die vanwege zijn technologie weging minder nadelige impact ondervindt van de Covid-19 crisis, heeft zelfs een positief jaarrendement van 13% behaald.

De belangrijkste reden achter dit herstel is de monetaire verruiming van de verschillende centrale banken. Sinds maart groeide de balans van de ECB van 4.7 biljoen euro naar 5.6 biljoen euro. Bij de FED groeide de balans van 4.2 biljoen dollar naar 7.2 biljoen dollar. Ter vergelijking, in de 6 jaar na de Great Financial Crisis van 2008 groeide de FED balans met 3.6 biljoen. Wat er in de vorige crisis in 6 jaar tijd aan liquiditeit werd gecreëerd, werd nu in 3 maanden tijd gedaan. De FED gebruikt zijn digitaal geprinte dollar om voornamelijk staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten op te kopen. Daarnaast heeft men voor het eerst de stap genomen om, op kleinere schaal, beleggingsfondsen met daarin junk bonds te kopen. Dit heeft een direct effect op de prijs van alle financiële producten. De economie wordt verder ondersteund door fiscaal beleid. Na een eerste pakket van 2.2 biljoen USD, zijn de Verenigde Staten momenteel aan het praten over een vervolg pakket van 1 biljoen dollar. De EU werkt aan een steunpakket voor de zwaarst getroffen landen van bijna 2 biljoen euro, waarvan 750 miljard euro direct beschikbaar zou zijn. Dit stuit momenteel nog op politieke weestand. Opnieuw gaat dit om bedragen die, vooral in de VS, vele malen groter zijn dan in het verleden in voorgaande crises.

Zoals wij vorig kwartaal beschreven denken wij dat de effecten van de Covid-19 epidemie langdurig nadelige gevolgen voor de economie zullen hebben. Zelfs als de economie over enkele maanden weer volledig is geopend, dan blijft er voor enige tijd impact op het consumentenvertrouwen en op discretionaire bedrijfsuitgaven. Dit effect wordt versterkt door de hoge schuldenlasten bij vele bedrijven.

Dit betekent dat een groot aantal aandelen niet in lijn handelt met de waardeveranderingen van de onderliggende business. Hoewel dergelijke discrepanties over lange termijn altijd corrigeren, is het lastig de timing van een dergelijke correctie te voorspellen zolang overheden en centrale banken de beurs blijven ondersteunen. Om deze reden houden wij vast aan onze neutrale aandelenweging. Wel proberen we de volatiliteit te gebruiken om aandelen met mindere vooruitzichten, zoals General Electric, of aandelen die te duur zijn geworden, zoals Paypal, te ruilen voor defensievere ondernemingen. Bijna alle ondernemingen in de portefeuilles zouden een hoger inflatieniveau goed kunnen doorstaan. Mocht de monetaire verruiming zich in de toekomst uiten in hogere inflatie, dan zijn deze ondernemingen in staat om hogere prijzen door te berekenen aan hun klanten.

Voorts houden we rekening met mogelijke tweede orde effecten van de Covid19 problematiek. Momenteel is er al een politieke discussie gaande over wie er schuld heeft aan de crisis en wat voor maatregelen hiervoor genomen dienen te worden. De toekomst van de trade deal tussen de VS en China, voor zover die ooit in werking is getreden, is op zijn best onzeker. Ter ondersteuning van de binnenlandse economie lijkt de VS zich nog meer richting protectionisme te bewegen. Handelstarieven op Europese goederen staan opnieuw ter discussie en visum-aanvragen voor kennismigranten zijn tijdelijk stilgezet. De verstoring in de voedselproductie kan ook tot hogere voedselprijzen leiden wat samen met de hoge werkloosheid kan leiden tot meer onvrede en mogelijke protesten, voornamelijk in opkomende markten.

Tot slot is de opkomst van de “retail belegger” in de afgelopen periode opvallend. Door de hevige concurrentie van online brokers is het voor Amerikanen mogelijk om zonder commissie te handelen in aandelen en opties. Beleggen lijkt de nieuwste vorm van tijdverdrijf voor de vele mensen die thuis zitten. Hoewel de impact van dergelijke beleggers op de totale markt beperkt is, zorgt dit voor enkele vreemde uitschieters in de markt. Dit komt omdat de interesse voornamelijk ligt bijeen selecte groep van aandelen, waaronder vliegtuigmaatschappijen, cruise lines of bedrijven met voor de consument bekende namen. Een voorbeeld is Hertz, welk aandeel in de dagen nadat het bedrijf faillissement had aangevraagd is vertwaalfvoudigd.

Obligaties en liquiditeiten

Onze high yield obligaties zijn geruild naar defensieve aandelen omdat we het rendement op high yield obligaties niet aantrekkelijk achten. Ook zijn dergelijke obligaties vanwege afnemende liquiditeit in de markt erg volatiel waardoor ze tijdens een maand als maart harder daalden dan menig defensief aandeel.

Aandelen

Ondanks de hoge waarderingen denken we op individuele basis nog aantrekkelijke beleggingen te kunnen vinden. Tijdens het kwartaal zijn enkele defensieve kwaliteitsondernemingen aan de portefeuille toegevoegd.

Beursgenoteerde Private Equity managers

Vanwege de Covid-19 problematiek zijn er veel private ondernemingen te koop voor aantrekkelijke waarderingen. Private Equity kan in een dergelijke markt veel waarde toevoegen. Wij behouden onze overweging in deze asset class.

Vastgoed

Onze onderweging van vastgoed heeft ons dit jaar goed geholpen in ons rendement. Omdat deze onderweging een langdurige, strategische keuze is, en niet een tijdelijke, tactische keuze, hebben we ervoor gekozen om voor het eerst sinds 2007 onze benchmark aan te passen. De neutrale weging van vastgoed wordt vanaf juli 5% in plaats van 10%, wat meer in lijn is met onze feitelijke positionering.

Grondstoffen

Onze positie in goud blijft gehandhaafd. Het aandeel Royal Gold, dat goudmijnen financiert en als terugbetaling een deel van de goudopbrengsten krijgt, hebben we geruild naar fysiek goud.

Meer outlooks

Beleggingsvooruitzichten vierde kwartaal 2021

De actuele thema’s voor de financiële markten op dit moment zijn de ontwikkeling van de vaccinatiegraad, inflatie en recente gebeurtenissen in China.   

Beleggings­vooruitzichten derde kwartaal 2021

In dit vooruitzicht op het derde kwartaal van 2021 gaan wij kort in op vier actuele thema’s: de heropening na de pandemie, inflatie, geopolitiek en duurzaamheid.

Beleggings­vooruitzichten tweede kwartaal 2021

Wij hebben in de portefeuilles rekening gehouden met de mogelijke stijging in inflatie door relatief korte obligaties aan te houden en vrijwel alleen bedrijven op te nemen met genoeg prijszettingsvermogen om eventuele inflatie aan hun klanten door te kunnen rekenen.

Beleggings­vooruitzichten eerste kwartaal 2021

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn gunstig, de consensus groeiverwachting voor wereldwijd BBP lag per einde jaar op min 3,8% voor 2020, maar op plus 5,2% voor 2021 en plus 3,7% voor het jaar daarna.

Beleggings­vooruitzichten vierde kwartaal 2020

Het blijft in onze optiek raadzaam om belegd te blijven in goede ondernemingen die handelen voor acceptabele waarderingen.

Beleggings­vooruitzichten tweede kwartaal 2020

Ons basisscenario is dat de veranderingen in de wereld als gevolg van Covid-19 uiteindelijk van tijdelijke aard zijn.