Alle theses

IQVIA

"IQVIA is ontstaan uit een fusie tussen Quintiles en IMS in 2016. Wij vonden de fusie bijzonder interessant en zijn aandeelhouder sinds 2018."

Introductie
Het bedrijf bestaat uit drie segmenten, twee zijn verantwoordelijk voor 95% van de totale omzet:

 1. Research & Development Solutions, R&DS (55% van omzet). De grootste Contracted Research Organisation (CRO) in de wereld.
  1. CROs verzorgen de klinische medicijnproeven (“Drug trials”) voor farmaceutische bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen (én vaccins). Volgens IQVIA behalen 80% van de medicijnen hun initieel verwachte tijdlijn niet. Dat zorgt voor een structurele verschuiving van interne medicijnproeven naar CROs.
  2. Farmaceutische bedrijven maken gebruik van CROs om het proces sneller en efficiënter te laten begeleiden. Dit leidt vervolgens tot een mogelijk snellere goedkeuring van de autoriteiten en daardoor een hogere “lifetime-value” van een medicijn of patent.
  3. Naarmate medicijnen specifieker en complexer worden, wordt het lastiger om gekwalificeerde proefpersonen te vinden. IQVIA gebruikt zijn database (TAS) waarmee ze efficiënt artsen kunnen selecteren die mogelijk patiënten hebben die in aanmerking komen voor klinische proefbehandelingen.
 2. Technology & Analytics Solutions, TAS (40% van omzet). Dataleverancier aan de gezondheidszorg.
  1. Afnemers zijn onder andere: grote farmaceutische ondernemingen zoals Merck en AstraZeneca, medische technologie zoals Medtronic, generieke gezondheidszorgbedrijven zoals L’Oréal alsmede overheidsinstellingen zoals NHS. Meer dan tienduizend bedrijven gebruiken IQVIA’s 45 petabytes (45m gigabytes) aan data voor verscheidene toepassingen inclusief:
   • Omzettrends bepalen van medicijnen in verschillende landen, wat bepalend is voor het toekennen van compensatie aan verkopers.
   • Werkzaamheid van medicijnen in de praktijk, wat bepalend is voor opname in zorgverzekeringen.
   • Verzekeringsondernemingen gebruiken de data om fraude en inaccurate claims te detecteren.

Management -IQVIA wordt geleid door CEO Ari Bousbib. Hij heeft zijn huidige rol sinds November 2017 en was daarvoor de CEO van Quintiles. 88% van zijn remuneratie is gelinkt aan het behalen van meerdere doelen, waaronder behaald rendement voor aandeelhouders versus concurrenten en “verwaterde winst per aandeel” over een periode van drie jaar. De definitie verwaterde winst zorgt ervoor dat management niet huidige aandeelhouders verwatert met aandelenuitgiftes om bijvoorbeeld winstgroei te realiseren met behulp van suboptimale overnames. Voor overige leden van het managementteam geldt dat 76% van hun compensatie gelinkt is aan vergelijkbare doelstellingen.

Waardering – IQVIA hield in November 2021 een investor day. Management verwacht tot en met 2025 omzetgroei van 10-12% en continue margeverbetering, wat vertaalt in een groei van winst per aandeel met >14% per jaar. Deze verwachtingen zijn ~2% hoger dan de verwachtingen in IQVIA’s vorige investor day. IQVIA handelt momenteel op 28x de verwachte winst van 2022, wat aantrekkelijk is in vergelijking met andere defensieve ondernemingen in de gezondheidszorg en met inachtneming dat management historisch conservatieve verwachtingen communiceert.

ESG – IQVIA heeft een sterk ESG element. Het RD&S segment versnelt de productie van medicijnen en vaccins. Daarnaast zorgt het TAS segment dat de gezondheidszorg big data kan toepassen om beslissingen te nemen en kapitaal efficiënt kan alloceren. IQVIA heeft ook een aparte ESG Committee dat direct rapporteert aan de CEO. Tijdens Covid-19, doneerde senior leden van IQVIA aan het IQVIA Care programma dat 2.200 IQVIA werknemers steunde. Volgens Forbes en Fortune behoort IQVIA tot een van de respectievelijk “World’s Best Employers” en “World’s Most Admired Companies”.

Risico’s – IQVIA’s RD&S segment is afhankelijk van uitgaves van farmaceutische bedrijven. Indien in de toekomst minder medicijnen worden ontwikkeld heeft dit direct negatief impact op RD&S. In de afgelopen jaren zijn er echter juist meer en complexere medicijnen ontwikkeld. Daarnaast had IQVIA in het laatst gerapporteerde kwartaal een book-to-bill van 1.4x. Dat betekent dat voor elke dollar aan geboekte omzet, ze nog een dollar veertig aan orders hebben. Deze twee punten bieden ons vertrouwen dat IQVIA voor de aankomende jaren een stabiele inkomstenstroom kan generen. Een ander risico is de relatief hogere schuld. Wij zijn van mening dat IQVIA een relatief hogere schuldlast aan kan. De keuze om daarmee continue aandelen terug te kopen op huidige waardering is wat ons betreft een efficiënte kapitaalallocatie.

Meer theses

Universal Music Group

Universal Music Group (UMG) is wereld’s grootste muzieklabel. UMG bezit een brede en groeiende verzameling van onvervangbare muziekrechten waarvan wij verwachten dat deze over tijd waardevoller wordt. Muziekconsumptie neemt gestaag toe, mede door de opkomst van streaming. UMG profiteert van deze trend, aangezien het in essentie een belasting (ofwel royalty) op muziekconsumptie verdient.

Canadian Pacific

Spoorwegen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Noord-Amerika. Twee eeuwen later blijven ze cruciaal voor de economie. De Amerikaanse spoorwegen zijn goed voor ~40% van lange afstand vrachtvervoer en wij verwachten dat spoorwegen essentieel zullen blijven in de toekomst.

Ares Capital Corporation

Ares Capital Corporation (ARCC) is al meer dan elf jaar onderdeel van de Laaken portefeuilles. Ares Management, een wereldwijde alternatieve vermogensbeheerder, richtte ARCC in 2004 op als directe kredietverstrekker. Sinds de oprichting genereerde ARCC een totaalrendement van 12% op jaarbasis voor zijn aandeelhouders. Dit vergelijkt met 10% behaald door de S&P 500 over dezelfde periode.

Broadridge

Broadridge is een uitbestedingspartij voor de financiële industrie. Zij leveren essentiële services die diep zijn geïntegreerd in de werksystemen van banken en brokers. Ondanks de onmisbare rol, vormen Broadridge’s services slechts een klein deel van de kostenstructuur van hun klanten. Deze combinatie zorgt voor een aantrekkelijk businessmodel. Broadridge is een recente toevoeging aan de portefeuilles. Wij leggen u hieronder graag uit waarom wij aandeelhouder zijn.

Rentokil Initial

Rentokil Initial (RTO) biedt wereldwijd ongediertebestrijding en hygiënediensten. RTO fuseerde met Terminix, een Amerikaanse concurrent in December 2021. RTO verwacht dat de transactie in Q3 2022 sluit. Na deze transactie wordt RTO het grootste ongediertebestrijdingsbedrijf in de wereld met 26% marktaandeel in de Verenigde Staten, waar meer dan de helft van de wereldwijde markt is vertegenwoordigd.

McKesson

McKesson (MCK) is in 1828 opgericht en is samen met AmerisourceBergen en Cardinal Health een van de drie grote medicijn distributeurs in de Verenigde Staten. Zij distribueren medicijnen van fabrikanten aan apotheken. Deze industrie kenmerkt zich door significante toetredingsbarrières zoals hoge eisen van de Food and Drug Administration (FDA). MCK verdient een percentage van de waarde die het vervoert bij generieke medicijnen en een vaste waarde per eenheid bij gepatenteerde medicijnen.