Alle theses

IQVIA

"IQVIA is ontstaan uit een fusie tussen Quintiles en IMS in 2016. Wij vonden de fusie bijzonder interessant en zijn aandeelhouder sinds 2018."

Introductie
Het bedrijf bestaat uit drie segmenten, twee zijn verantwoordelijk voor 95% van de totale omzet:

 1. Research & Development Solutions, R&DS (55% van omzet). De grootste Contracted Research Organisation (CRO) in de wereld.
  1. CROs verzorgen de klinische medicijnproeven (“Drug trials”) voor farmaceutische bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen (én vaccins). Volgens IQVIA behalen 80% van de medicijnen hun initieel verwachte tijdlijn niet. Dat zorgt voor een structurele verschuiving van interne medicijnproeven naar CROs.
  2. Farmaceutische bedrijven maken gebruik van CROs om het proces sneller en efficiënter te laten begeleiden. Dit leidt vervolgens tot een mogelijk snellere goedkeuring van de autoriteiten en daardoor een hogere “lifetime-value” van een medicijn of patent.
  3. Naarmate medicijnen specifieker en complexer worden, wordt het lastiger om gekwalificeerde proefpersonen te vinden. IQVIA gebruikt zijn database (TAS) waarmee ze efficiënt artsen kunnen selecteren die mogelijk patiënten hebben die in aanmerking komen voor klinische proefbehandelingen.
 2. Technology & Analytics Solutions, TAS (40% van omzet). Dataleverancier aan de gezondheidszorg.
  1. Afnemers zijn onder andere: grote farmaceutische ondernemingen zoals Merck en AstraZeneca, medische technologie zoals Medtronic, generieke gezondheidszorgbedrijven zoals L’Oréal alsmede overheidsinstellingen zoals NHS. Meer dan tienduizend bedrijven gebruiken IQVIA’s 45 petabytes (45m gigabytes) aan data voor verscheidene toepassingen inclusief:
   • Omzettrends bepalen van medicijnen in verschillende landen, wat bepalend is voor het toekennen van compensatie aan verkopers.
   • Werkzaamheid van medicijnen in de praktijk, wat bepalend is voor opname in zorgverzekeringen.
   • Verzekeringsondernemingen gebruiken de data om fraude en inaccurate claims te detecteren.

Management -IQVIA wordt geleid door CEO Ari Bousbib. Hij heeft zijn huidige rol sinds November 2017 en was daarvoor de CEO van Quintiles. 88% van zijn remuneratie is gelinkt aan het behalen van meerdere doelen, waaronder behaald rendement voor aandeelhouders versus concurrenten en “verwaterde winst per aandeel” over een periode van drie jaar. De definitie verwaterde winst zorgt ervoor dat management niet huidige aandeelhouders verwatert met aandelenuitgiftes om bijvoorbeeld winstgroei te realiseren met behulp van suboptimale overnames. Voor overige leden van het managementteam geldt dat 76% van hun compensatie gelinkt is aan vergelijkbare doelstellingen.

Waardering – IQVIA hield in November 2021 een investor day. Management verwacht tot en met 2025 omzetgroei van 10-12% en continue margeverbetering, wat vertaalt in een groei van winst per aandeel met >14% per jaar. Deze verwachtingen zijn ~2% hoger dan de verwachtingen in IQVIA’s vorige investor day. IQVIA handelt momenteel op 28x de verwachte winst van 2022, wat aantrekkelijk is in vergelijking met andere defensieve ondernemingen in de gezondheidszorg en met inachtneming dat management historisch conservatieve verwachtingen communiceert.

ESG – IQVIA heeft een sterk ESG element. Het RD&S segment versnelt de productie van medicijnen en vaccins. Daarnaast zorgt het TAS segment dat de gezondheidszorg big data kan toepassen om beslissingen te nemen en kapitaal efficiënt kan alloceren. IQVIA heeft ook een aparte ESG Committee dat direct rapporteert aan de CEO. Tijdens Covid-19, doneerde senior leden van IQVIA aan het IQVIA Care programma dat 2.200 IQVIA werknemers steunde. Volgens Forbes en Fortune behoort IQVIA tot een van de respectievelijk “World’s Best Employers” en “World’s Most Admired Companies”.

Risico’s – IQVIA’s RD&S segment is afhankelijk van uitgaves van farmaceutische bedrijven. Indien in de toekomst minder medicijnen worden ontwikkeld heeft dit direct negatief impact op RD&S. In de afgelopen jaren zijn er echter juist meer en complexere medicijnen ontwikkeld. Daarnaast had IQVIA in het laatst gerapporteerde kwartaal een book-to-bill van 1.4x. Dat betekent dat voor elke dollar aan geboekte omzet, ze nog een dollar veertig aan orders hebben. Deze twee punten bieden ons vertrouwen dat IQVIA voor de aankomende jaren een stabiele inkomstenstroom kan generen. Een ander risico is de relatief hogere schuld. Wij zijn van mening dat IQVIA een relatief hogere schuldlast aan kan. De keuze om daarmee continue aandelen terug te kopen op huidige waardering is wat ons betreft een efficiënte kapitaalallocatie.

Meer theses

EQT AB

EQT AB is een alternatieve vermogensbeheerder met €130 miljard aan beheerd vermogen (FPAUM) dat het bedrijf investeert in niet beursgenoteerde ondernemingen en assets (private equity). EQT rekent een beheervergoedingspercentage van 1.4%. Zij verdienen naast een management fee ook een performance fee (carry) indien de investeringen goed renderen. Laaken bezocht afgelopen maand de eerste kapitaalmarktdag in Zweden.

Rightmove

Rightmove is het grootste online vastgoedplatform in Groot-Brittannië en het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan verhuizen denken.

VISA International

VISA is een typische Laaken belegging. Het bedrijfsmodel is simpel, efficiënt, maar bijna onmogelijk om na te bootsen. Er wordt gemiddeld 0.05% verdiend over iedere betaling dat door het VISA-netwerk loopt. Kopers en verkopers krijgen daarvoor een betrouwbaar, snel en veilig betaalnetwerk. VISA is verantwoordelijk voor ca. 62% van het totale creditcard verkeer in de VS en 40% wereldwijd.

Universal Music Group

Universal Music Group (UMG) is wereld’s grootste muzieklabel. UMG bezit een brede en groeiende verzameling van onvervangbare muziekrechten waarvan wij verwachten dat deze over tijd waardevoller wordt. Muziekconsumptie neemt gestaag toe, mede door de opkomst van streaming. UMG profiteert van deze trend, aangezien het in essentie een belasting (ofwel royalty) op muziekconsumptie verdient.

Canadian Pacific

Spoorwegen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Noord-Amerika. Twee eeuwen later blijven ze cruciaal voor de economie. De Amerikaanse spoorwegen zijn goed voor ~40% van lange afstand vrachtvervoer en wij verwachten dat spoorwegen essentieel zullen blijven in de toekomst.

Ares Capital Corporation

Ares Capital Corporation (ARCC) is al meer dan elf jaar onderdeel van de Laaken portefeuilles. Ares Management, een wereldwijde alternatieve vermogensbeheerder, richtte ARCC in 2004 op als directe kredietverstrekker. Sinds de oprichting genereerde ARCC een totaalrendement van 12% op jaarbasis voor zijn aandeelhouders. Dit vergelijkt met 10% behaald door de S&P 500 over dezelfde periode.