Alle theses

Rentokil Initial

"Rentokil Initial (RTO) biedt wereldwijd ongediertebestrijding en hygiënediensten. RTO fuseerde met Terminix, een Amerikaanse concurrent in December 2021. RTO verwacht dat de transactie in Q3 2022 sluit. Na deze transactie wordt RTO het grootste ongediertebestrijdingsbedrijf in de wereld met 26% marktaandeel in de Verenigde Staten, waar meer dan de helft van de wereldwijde markt is vertegenwoordigd."

Segmenten

RTO genereert stabiele omzet, voornamelijk uit twee segmenten:

  • Pest Control (75% van de totale omzet): RTO verleent ongedierte- en termietenbestrijdingsdiensten aan bedrijven en consumenten. 64% van de contracten worden na een jaar automatisch verlengd. Een gemiddeld contract heeft een looptijd van één tot drie jaar. Bedrijven hebben gemiddeld een langere contractduur dan consumenten.
  • Hygiene and Wellbeing (20% van de totale omzet): RTO beheert het onderhoud van verscheidene toiletartikelen waaronder luchtverfrissers, ontsmettingsmiddelen en papieren dispensers voor overheden, ziekenhuizen en nutsbedrijven. 90% van de contracten hebben een gemiddelde looptijd van drie jaar.

Waardering

RTO verwacht 4-5% autonome omzetgroei. Pest Control draagt daar het grootste gedeelte aan bij met 4,5-6,5% groei. Marktgroei volgt uit urbanisatie, stijgende temperaturen (dat leidt tot langere broedcyclussen voor ongedierte) en toenemende veiligheidsnormen. Daarnaast verwacht RTO marktaandeel te winnen van kleinere spelers. Het bedrijf is marktleider in de meeste landen waarin het opereert. Na de fusie met Terminix, is de combinatie ook marktleider in de VS met 26% marktaandeel versus de nummer twee, Rollins met 18%. Historisch winnen grotere spelers marktaandeel van kleinere spelers door schaalvoordelen. Recent speelt digitalisering een grote rol. RTO lanceerde een portaal genaamd MyRentokil, waarop klanten facturaties en verscheidene analyses kunnen inzien. Vooral bij commerciële klanten biedt dit aanzienlijke voordelen in vergelijking met kleinere leveranciers. Tevens levert RTO sinds kort sensoren die real-time meldingen doorsturen bij detectie van ongedierte. Klanten kunnen direct een afspraak maken en dit zorgt voor sterkere klantenbinding. Binnen Hygiene and Wellbeing verwacht RTO 4-6% omzetgroei gedreven door scherpere hygiëne-eisen en groei in marktaandeel. Naast autonome omzetgroei, doelt RTO op 2-5% groei door het opkopen van kleinere spelers. Winstgevendheid in beide segmenten is primair gedreven door schaal. Er is een significante correlatie tussen winstgevendheid en de dichtheid van klanten. Deze combinatie van organische en gekochte groei zorgt voor een verwachte operationele winstgroei van tien procent per jaar.

RTO converteert meer dan 90% van de nettowinst naar vrije kasstroom. Het aandeel handelt momenteel op 20x onze geschatte vrije kasstroom over 2022. Investeerders zijn doorgaans bereid hogere waarderingen toe te kennen aan defensieve bedrijven. Zo heeft het aandeel van grote concurrent Rollins, de voormalig nummer één in de VS in ongediertebestrijding, de afgelopen tien jaar nooit onder 29x de vrije kasstroom gehandeld (momenteel 47x). Een waarschijnlijke verklaring is het hogere rendement op geïnvesteerd vermogen (ROIC) van ruim 28% versus 10% bij RTO (vóór de fusie met Terminix). Bedrijven met een hogere ROIC krijgen doorgaans een hogere waardering toegekend. Rollins profiteerde van grotere schaalvoordelen en genereerde daardoor hogere operationele marges van ~23% (vs ~20% bij RTO) en een hogere omzet per filiaal. Nu RTO de grootste speler in de VS is geworden, verwachten wij dat de onderneming zal profiteren van nieuwe schaalvoordelen met hogere marges en een mogelijke herwaardering van het aandeel tot gevolg.

Risico’s

Terminix heeft claimrisico’s uit verleende termieten schade garanties. Recent waren er hoger dan verwachte claims in Alabama door een nieuwe termieten soort. Deze claims zijn inmiddels grotendeels opgelost en minder aannemelijk voor andere regio’s.

Dergelijke grootschalige fusies brengen integratierisico’s met zich mee. Wij zien in dit geval minder risico’s omdat RTO een goed trackrecord heeft met overnames en dit een vergelijkbare onderneming betreft. RTO combineert onder andere overlappende filialen en optimaliseert hun bedrijfsvloot.

In beide segmenten verhoogt RTO de prijzen gemiddeld 2% per jaar, maar dit is afhankelijk van de inflatie. RTO en Terminix hebben aangegeven dat de prijs door de huidige inflatie hoger uitvalt. Klanten zijn beperkt prijsgevoelig gezien de aard van de dienstverlening.

ESG

Sinds kort maakt Laaken gebruik van Clarity.ai voor ESG (environmental, social, governance) impact en risico analyses. Dit systeem kent door middel van machine learning ESG scores toe aan ondernemingen op basis van jaarverslagen en openbare bronnen. RTO scoort boven gemiddeld in alle drie ESG categorieën. RTO heeft meerdere ESG programma’s lopen, waaronder een netto-nul emissie doelstelling in 2040, verscheidene trainingen voor personeel en een diversiteitsprogramma. Management en de raad van bestuur hadden in 2020 hun salarissen verlaagd en bonussen ingeleverd. Ten slotte staat RTO bovenaan de ranglijst van Moody’s binnen “bedrijfsdiensten” en krijgt het een AA score van MSCI.

Meer theses

EQT AB

EQT AB is een alternatieve vermogensbeheerder met €130 miljard aan beheerd vermogen (FPAUM) dat het bedrijf investeert in niet beursgenoteerde ondernemingen en assets (private equity). EQT rekent een beheervergoedingspercentage van 1.4%. Zij verdienen naast een management fee ook een performance fee (carry) indien de investeringen goed renderen. Laaken bezocht afgelopen maand de eerste kapitaalmarktdag in Zweden.

Rightmove

Rightmove is het grootste online vastgoedplatform in Groot-Brittannië en het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan verhuizen denken.

VISA International

VISA is een typische Laaken belegging. Het bedrijfsmodel is simpel, efficiënt, maar bijna onmogelijk om na te bootsen. Er wordt gemiddeld 0.05% verdiend over iedere betaling dat door het VISA-netwerk loopt. Kopers en verkopers krijgen daarvoor een betrouwbaar, snel en veilig betaalnetwerk. VISA is verantwoordelijk voor ca. 62% van het totale creditcard verkeer in de VS en 40% wereldwijd.

Universal Music Group

Universal Music Group (UMG) is wereld’s grootste muzieklabel. UMG bezit een brede en groeiende verzameling van onvervangbare muziekrechten waarvan wij verwachten dat deze over tijd waardevoller wordt. Muziekconsumptie neemt gestaag toe, mede door de opkomst van streaming. UMG profiteert van deze trend, aangezien het in essentie een belasting (ofwel royalty) op muziekconsumptie verdient.

Canadian Pacific

Spoorwegen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Noord-Amerika. Twee eeuwen later blijven ze cruciaal voor de economie. De Amerikaanse spoorwegen zijn goed voor ~40% van lange afstand vrachtvervoer en wij verwachten dat spoorwegen essentieel zullen blijven in de toekomst.

Ares Capital Corporation

Ares Capital Corporation (ARCC) is al meer dan elf jaar onderdeel van de Laaken portefeuilles. Ares Management, een wereldwijde alternatieve vermogensbeheerder, richtte ARCC in 2004 op als directe kredietverstrekker. Sinds de oprichting genereerde ARCC een totaalrendement van 12% op jaarbasis voor zijn aandeelhouders. Dit vergelijkt met 10% behaald door de S&P 500 over dezelfde periode.