Alle theses

Fresenius SE

"Bij Kabi en Fresenius Medical verwart de markt ‘een pas op de plaats’ met permanent lagere groei. Hierdoor ging het aandeel van een 20x koers-winst verhouding naar slechts 12x."

Laaken onderscheidt zich van andere vermogensbeheerders door haar individuele selectie van aandelen. De grondige analyse en selectie van ieder beursgenoteerd bedrijf in onze portefeuilles heeft geresulteerd in een significante outperformance van de referentie indices. Sinds 2007 heeft bijvoorbeeld onze Balanced Model portefeuille 60% meer bruto rendement behaald dan de markt.

Elke belegging in de Laaken portefeuilles wordt nauwgezet gevolgd. Bevindingen worden besproken in het investment comité. Hierop kan de beslissing worden genomen om de positie te houden, geheel of gedeeltelijk af te bouwen of juist te verhogen. Een voorbeeld van een besluit om de positie in een bedrijf te verhogen volgt hieronder.

Laaken belegt sinds 2010 in Fresenius SE (FRE), een Duits bedrijf in de medische sector.

Angst heerste in de markt tijdens het vierde kwartaal van 2018. Elk bedrijf dat met slecht nieuws naar buiten kwam kon een grote correctie in zijn koers verwachten. Een voorbeeld hiervan was Fresenius. Na een tumultueus 2018 dat in het teken stond van een controversiële overname van het bedrijf Akorn (die uiteindelijk niet door ging), maakte Fresenius in oktober bekend dat hun winstgroei in 2018 ‘slechts’ 10% zou zijn, in plaats van de 10%-13% die ze eerder hadden verwacht. Twee maanden later werd deze verwachting bijgesteld naar helemaal geen winstgroei in 2019. Op deze headlines ging het aandeel van 70 Euro omlaag naar 40 Euro.

Ondanks deze koersval besloot ons investment comité de positie licht te verhogen. Om u duidelijk te maken dat dit een gefundeerde beslissing is geweest lichten wij de factoren die aan deze beslissing ten grondslag liggen hier uitgebreider toe. Overigens steeg het aandeel tot op vandaag met 23,5% sinds de koersval van eind 2018.

  • Fresenius Helios is de grootste ziekenhuisketen in Duitsland. Duitsland heeft met 1951 ziekenhuizen te veel aanbod aan ziekenhuizen waardoor deze vaak verliesmakend zijn. Dit geldt vooral voor de 2/3e ziekenhuizen die publiek of not-for-profit zijn. Maar ook de commerciële concurrenten van Helios hebben lage winstmarges: Asklepios 7.7%, Sana Kliniken 5.5% en Schön Kliniken 4%. Helios verdient als grootste en meeste efficiënte operator marges van rond de 12% en boekt tegelijkertijd aantoonbaar betere resultaten voor patiënten.Net als in Nederland is er in Duitsland een tekort aan zowel artsen als verplegers. Nieuwe regelgeving eist een verplichte hoeveelheid verplegers per patiënt. Dit zorgt voor hogere kosten en dus voor lagere marges. Helios voorziet ook dat hun inkomsten in de toekomst steeds meer kwaliteitsafhankelijk zullen zijn.  Om hierop vooruit te lopen creëren ze ziekenhuis ‘clusters’: een ziekenhuis gespecialiseerd in bijvoorbeeld alleen knieoperaties. Hoewel dit de kwaliteit van zo’n operatie verbetert, heeft het er nu voor gezorgd dat artsen die van afwisseling houden hun baan hebben opgezegd en dat Fresenius minder operaties heeft kunnen inplannen.Hoewel dit reële problemen zijn die de marges langdurig zullen verlagen (wij schatten naar 10%-11%), zijn het problemen waar de hele industrie mee kampt. Als er te veel regulering in te korte tijd wordt doorgevoerd zullen alle concurrenten van Helios verlies maken, op een moment dat Duitsland investering in de gezondheidszorg juist zou willen stimuleren.
  • Fresenius Kabi: Fresenius heeft enkele jaren geleden de portefeuille met generieke biologische medicijnen overgenomen van Merck. Dit zijn IV medicijnen die Fresenius verkoopt aan ziekenhuizen. Hoewel deze medicijnen dus niet door een patent zijn beschermd, verdient Fresenius hoge marges vanwege het complexe productieproces. Omdat enkele concurrenten (voornamelijk Pfizer) verplicht werden hun fabrieken te sluiten omdat ze niet aan de kwaliteitseisen van de Food and Drug Administration (FDA) voldeden, waren de marges enkele jaren nóg hoger. Uiteindelijk zal deze productie weer terugkomen en zal de markt normaliseren. FRE verwacht dat dit gebeurt in 2019 (Pfizer zelf heeft het over na 2019), waardoor winstgroei dus 1 jaar een pas op de plaats zal maken.
  • Fresenius Medical (FME) is separaat genoteerd aan de New York Stock Exchange, maar is voor 31% in handen van Fresenius. FME heeft nierdialyse klinieken en maakt dialyse apparatuur. Bij de klinieken is feitelijk sprake van een duopolie waarin FME en DaVita 80% van de markt in handen hebben. Het aantal dialyse patiënten in de US neemt met 6% per jaar toe. In tegenstelling tot veel andere zorgmarkten in de US is er vanwege de duopolistische marktpositie geen druk op de prijs, waardoor de feitelijke groei boven de 6% per jaar ligt.Er zijn twee nieuwe trends in de sector. Ten eerste zal er langzaam een verschuiving naar dialyse thuis plaatsvinden. Fresenius is voor deze trend goed gepositioneerd en heeft onlangs het bedrijf NxStage overgenomen dat kleine, hanteerbare dialyse apparatuur voor thuis maakt. De tweede trend zijn de opkomende markten in de gezondheidszorg. FME is dwars door China voortvarend klinieken aan het overnemen en openen. De positionering van FME op beide trends zorgt voor groeimogelijkheden in de toekomst, maar vereist nu eerst investeringen.

Samenvattend: de problemen bij Helios zullen voor lange termijn impact hebben maar zijn zeker te overzien. Bij Kabi en Fresenius Medical verwart de markt ‘een pas op de plaats’ met permanent lagere groei. Hierdoor ging het aandeel van een 20x koers-winst verhouding naar slechts 12x.

Tijdens de december correctie kocht het management van Fresenius SE voor ruim 1 miljoen Euro aan eigen aandelen. CEO Stephan Sturm spreekt intern over een communicatiefout richting de financiële markten en heeft aangegeven ontslag te zullen nemen als hij nog een keer de winstverwachting naar beneden moet bijstellen.

Meer theses

Canadian Pacific

Spoorwegen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Noord-Amerika. Twee eeuwen later blijven ze cruciaal voor de economie. De Amerikaanse spoorwegen zijn goed voor ~40% van lange afstand vrachtvervoer en wij verwachten dat spoorwegen essentieel zullen blijven in de toekomst.

Ares Capital Corporation

Ares Capital Corporation (ARCC) is al meer dan elf jaar onderdeel van de Laaken portefeuilles. Ares Management, een wereldwijde alternatieve vermogensbeheerder, richtte ARCC in 2004 op als directe kredietverstrekker. Sinds de oprichting genereerde ARCC een totaalrendement van 12% op jaarbasis voor zijn aandeelhouders. Dit vergelijkt met 10% behaald door de S&P 500 over dezelfde periode.

Broadridge

Broadridge is een uitbestedingspartij voor de financiële industrie. Zij leveren essentiële services die diep zijn geïntegreerd in de werksystemen van banken en brokers. Ondanks de onmisbare rol, vormen Broadridge’s services slechts een klein deel van de kostenstructuur van hun klanten. Deze combinatie zorgt voor een aantrekkelijk businessmodel. Broadridge is een recente toevoeging aan de portefeuilles. Wij leggen u hieronder graag uit waarom wij aandeelhouder zijn.

Rentokil Initial

Rentokil Initial (RTO) biedt wereldwijd ongediertebestrijding en hygiënediensten. RTO fuseerde met Terminix, een Amerikaanse concurrent in December 2021. RTO verwacht dat de transactie in Q3 2022 sluit. Na deze transactie wordt RTO het grootste ongediertebestrijdingsbedrijf in de wereld met 26% marktaandeel in de Verenigde Staten, waar meer dan de helft van de wereldwijde markt is vertegenwoordigd.

McKesson

McKesson (MCK) is in 1828 opgericht en is samen met AmerisourceBergen en Cardinal Health een van de drie grote medicijn distributeurs in de Verenigde Staten. Zij distribueren medicijnen van fabrikanten aan apotheken. Deze industrie kenmerkt zich door significante toetredingsbarrières zoals hoge eisen van de Food and Drug Administration (FDA). MCK verdient een percentage van de waarde die het vervoert bij generieke medicijnen en een vaste waarde per eenheid bij gepatenteerde medicijnen.

IQVIA

IQVIA is ontstaan uit een fusie tussen Quintiles en IMS in 2016. Wij vonden de fusie bijzonder interessant en zijn aandeelhouder sinds 2018.