Alle theses

ASML

"ASML is in 1984 opgericht door ASM International en Philips als joint-venture. Het bedrijf verzelfstandige in 1988 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste leveranciers ter wereld voor de chipindustrie. Wij lichten toe waarom wij deze onderneming in portefeuille hebben."

Introductie
ASML levert fotolithografiemachines aan de grote chipfabrikanten in de wereld, waaronder Intel, TSMC en Samsung. Fotolithografie is een proces waarbij door manipulatie van licht kleine patronen op halfgeleidermateriaal zoals silicium worden geëtst. Deze patronen vormen de transistors die de basis zijn van een computerchip.

ASML probeert met hun innovatie zo veel mogelijk patroon op een zo klein mogelijk oppervlakte te realiseren om zo fabrikanten in staat te stellen om chips te maken die steeds krachtiger en/of steeds kleiner zijn. Het etsen wordt gedaan met licht. Licht reist door materie in golfbeweging. De afstand tussen twee pieken wordt de golflengte genoemd. Het aantal pieken wordt de frequentie genoemd. Kortere golflengtes hebben een hogere frequentie en een hogere energieoverdracht.

ASML maakt onderscheid in twee typen lithografiemachines:

  1. Deep ultraviolet (DUV): DUV maakt gebruikt van golflengtes tot 193nm. Voorts kan men structuren etsen tot de helft van de golflengte. Daarnaast zijn er verdere, complexere technieken toe te passen, waarmee chips tot 5nm te realiseren zijn. Een nanometer is een miljardste meter of gelijk aan één honderdduizendste dikte van een A4. ASML ziet een onderscheid tussen twee soorten DUV:
    1. Dry: de conventionele methode, waarbij een structuur wordt geëtst door middel van een lens.
    2. ArFi (Immersion): hierbij wordt de ruimte tussen de lens en het halfgeleidermateriaal gevuld met een vloeistof waar licht zich sneller doorheen kan verplaatsen.
  2. Extreme ultraviolet (EUV): EUV is een door ASML ontworpen techniek. De methode is zeer complex, maar het belangrijkste is dat EUV gebruik maakt van golflengtes van 13.5nm. Dat is 14x korter dan DUV. Met additionele stappen kan EUV chips creëren die significant kleiner en efficiënter zijn dan DUV. ASML is de enige leverancier van EUV-machines. Nieuwe chips, waaronder Apple’s M1 chip in iPhones, worden gefabriceerd met de EUV-technologie van ASML. ASML werkt momenteel aan “High NA” EUV wat chips met detaillering kleiner dan 1nm kan realiseren.

Waardering
ASML bezit een monopolistische positie in fotolithografie. Het bedrijf heeft circa 90% marktaandeel in ArFi en 100% in EUV. Door de significante stijging in connectiviteit en datagebruik is de vraag naar chips enorm gestegen in de afgelopen tien jaar. Door het sterke groeivooruitzicht handelt het aandeel inmiddels op 38 keer de verwachte winst van 2022. ASML is hiermee een van de hoogst gewaardeerde aandelen in onze portefeuille. Het is echter belangrijk om ook de groeivooruitzichten mee te nemen.
ASML organiseerde eind september 2021 een investor day. Daar gaf management nieuwe verwachtingen tot en met 2025. In de vorige investor day in 2018 verwachtte management €18 tot €24 miljard omzet in 2025. Deze verwachting is bijgesteld naar €24 tot €30 miljard. De nieuwe doelstellingen vertalen zich in een verwachte winstgroei per aandeel van meer dan 17% per jaar tot 2025. Het management voorziet intern zelfs meer capaciteit dan €30 miljard in 2025. Management onderbouwt de additionele capaciteit omdat de vraag in de toekomst mogelijk, net zoals de afgelopen jaren, hoger uitvalt dan verwacht. Een belangrijk aspect dat ASML niet in de 2025 verwachtingen meeneemt is de politieke spanning rondom chipfabricatie. Overheden zien chipfabricatie steeds meer als een strategisch onderwerp. VS, EU en China zijn van plan om samen €150 miljard te spenderen om chipfabricatie minder afhankelijk te maken van enkele regio’s zoals Taiwan.
De bovengenoemde punten zorgen ervoor dat wij bereid zijn een hogere waardering te betalen voor ASML.

Risico’s en ESG
ASML opereert in de chipindustrie. Deze industrie is gevoelig voor economische schommelingen. ASML spendeert minder dan 5% van de omzet in kapitaaluitgaven in tegenstelling tot chipfabrikanten zoals TSMC en Intel met respectievelijk 30% en 50%. ASML genereert daardoor sterke vrije kasstroom, dat leidt tot een continue terugkoop van aandelen en een dividend van 0.5%. ASML is minder gevoelig dan de chipfabrikanten voor directe vraag naar chips, maar wel afhankelijk van de kapitaalinvesteringen van deze kleine groep fabrikanten. Daarnaast profiteert ASML van een structurele groei in het gebruik van chips. Zelfs als bijvoorbeeld het aantal auto’s dat verkocht wordt daalt, blijft het aantal chips per auto stijgen.

ASML voldoet ook aan onze ESG eisen. De fotolithografietechnologie van ASML zorgt ervoor dat chips elk twee jaar tot drie keer energie-efficiënter worden, er is een stappenplan om in 2040 netto nul emissies in hun voorraadketen te realiseren en ASML scoort boven de 80% in ESG scores van onder andere S&P Global, MSCI en ISS.

Meer theses

Universal Music Group

Universal Music Group (UMG) is wereld’s grootste muzieklabel. UMG bezit een brede en groeiende verzameling van onvervangbare muziekrechten waarvan wij verwachten dat deze over tijd waardevoller wordt. Muziekconsumptie neemt gestaag toe, mede door de opkomst van streaming. UMG profiteert van deze trend, aangezien het in essentie een belasting (ofwel royalty) op muziekconsumptie verdient.

Canadian Pacific

Spoorwegen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Noord-Amerika. Twee eeuwen later blijven ze cruciaal voor de economie. De Amerikaanse spoorwegen zijn goed voor ~40% van lange afstand vrachtvervoer en wij verwachten dat spoorwegen essentieel zullen blijven in de toekomst.

Ares Capital Corporation

Ares Capital Corporation (ARCC) is al meer dan elf jaar onderdeel van de Laaken portefeuilles. Ares Management, een wereldwijde alternatieve vermogensbeheerder, richtte ARCC in 2004 op als directe kredietverstrekker. Sinds de oprichting genereerde ARCC een totaalrendement van 12% op jaarbasis voor zijn aandeelhouders. Dit vergelijkt met 10% behaald door de S&P 500 over dezelfde periode.

Broadridge

Broadridge is een uitbestedingspartij voor de financiële industrie. Zij leveren essentiële services die diep zijn geïntegreerd in de werksystemen van banken en brokers. Ondanks de onmisbare rol, vormen Broadridge’s services slechts een klein deel van de kostenstructuur van hun klanten. Deze combinatie zorgt voor een aantrekkelijk businessmodel. Broadridge is een recente toevoeging aan de portefeuilles. Wij leggen u hieronder graag uit waarom wij aandeelhouder zijn.

Rentokil Initial

Rentokil Initial (RTO) biedt wereldwijd ongediertebestrijding en hygiënediensten. RTO fuseerde met Terminix, een Amerikaanse concurrent in December 2021. RTO verwacht dat de transactie in Q3 2022 sluit. Na deze transactie wordt RTO het grootste ongediertebestrijdingsbedrijf in de wereld met 26% marktaandeel in de Verenigde Staten, waar meer dan de helft van de wereldwijde markt is vertegenwoordigd.

McKesson

McKesson (MCK) is in 1828 opgericht en is samen met AmerisourceBergen en Cardinal Health een van de drie grote medicijn distributeurs in de Verenigde Staten. Zij distribueren medicijnen van fabrikanten aan apotheken. Deze industrie kenmerkt zich door significante toetredingsbarrières zoals hoge eisen van de Food and Drug Administration (FDA). MCK verdient een percentage van de waarde die het vervoert bij generieke medicijnen en een vaste waarde per eenheid bij gepatenteerde medicijnen.