Alle theses

ASML

"ASML is in 1984 opgericht door ASM International en Philips als joint-venture. Het bedrijf verzelfstandige in 1988 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste leveranciers ter wereld voor de chipindustrie. Wij lichten toe waarom wij deze onderneming in portefeuille hebben."

Introductie
ASML levert fotolithografiemachines aan de grote chipfabrikanten in de wereld, waaronder Intel, TSMC en Samsung. Fotolithografie is een proces waarbij door manipulatie van licht kleine patronen op halfgeleidermateriaal zoals silicium worden geëtst. Deze patronen vormen de transistors die de basis zijn van een computerchip.

ASML probeert met hun innovatie zo veel mogelijk patroon op een zo klein mogelijk oppervlakte te realiseren om zo fabrikanten in staat te stellen om chips te maken die steeds krachtiger en/of steeds kleiner zijn. Het etsen wordt gedaan met licht. Licht reist door materie in golfbeweging. De afstand tussen twee pieken wordt de golflengte genoemd. Het aantal pieken wordt de frequentie genoemd. Kortere golflengtes hebben een hogere frequentie en een hogere energieoverdracht.

ASML maakt onderscheid in twee typen lithografiemachines:

  1. Deep ultraviolet (DUV): DUV maakt gebruikt van golflengtes tot 193nm. Voorts kan men structuren etsen tot de helft van de golflengte. Daarnaast zijn er verdere, complexere technieken toe te passen, waarmee chips tot 5nm te realiseren zijn. Een nanometer is een miljardste meter of gelijk aan één honderdduizendste dikte van een A4. ASML ziet een onderscheid tussen twee soorten DUV:
    1. Dry: de conventionele methode, waarbij een structuur wordt geëtst door middel van een lens.
    2. ArFi (Immersion): hierbij wordt de ruimte tussen de lens en het halfgeleidermateriaal gevuld met een vloeistof waar licht zich sneller doorheen kan verplaatsen.
  2. Extreme ultraviolet (EUV): EUV is een door ASML ontworpen techniek. De methode is zeer complex, maar het belangrijkste is dat EUV gebruik maakt van golflengtes van 13.5nm. Dat is 14x korter dan DUV. Met additionele stappen kan EUV chips creëren die significant kleiner en efficiënter zijn dan DUV. ASML is de enige leverancier van EUV-machines. Nieuwe chips, waaronder Apple’s M1 chip in iPhones, worden gefabriceerd met de EUV-technologie van ASML. ASML werkt momenteel aan “High NA” EUV wat chips met detaillering kleiner dan 1nm kan realiseren.

Waardering
ASML bezit een monopolistische positie in fotolithografie. Het bedrijf heeft circa 90% marktaandeel in ArFi en 100% in EUV. Door de significante stijging in connectiviteit en datagebruik is de vraag naar chips enorm gestegen in de afgelopen tien jaar. Door het sterke groeivooruitzicht handelt het aandeel inmiddels op 38 keer de verwachte winst van 2022. ASML is hiermee een van de hoogst gewaardeerde aandelen in onze portefeuille. Het is echter belangrijk om ook de groeivooruitzichten mee te nemen.
ASML organiseerde eind september 2021 een investor day. Daar gaf management nieuwe verwachtingen tot en met 2025. In de vorige investor day in 2018 verwachtte management €18 tot €24 miljard omzet in 2025. Deze verwachting is bijgesteld naar €24 tot €30 miljard. De nieuwe doelstellingen vertalen zich in een verwachte winstgroei per aandeel van meer dan 17% per jaar tot 2025. Het management voorziet intern zelfs meer capaciteit dan €30 miljard in 2025. Management onderbouwt de additionele capaciteit omdat de vraag in de toekomst mogelijk, net zoals de afgelopen jaren, hoger uitvalt dan verwacht. Een belangrijk aspect dat ASML niet in de 2025 verwachtingen meeneemt is de politieke spanning rondom chipfabricatie. Overheden zien chipfabricatie steeds meer als een strategisch onderwerp. VS, EU en China zijn van plan om samen €150 miljard te spenderen om chipfabricatie minder afhankelijk te maken van enkele regio’s zoals Taiwan.
De bovengenoemde punten zorgen ervoor dat wij bereid zijn een hogere waardering te betalen voor ASML.

Risico’s en ESG
ASML opereert in de chipindustrie. Deze industrie is gevoelig voor economische schommelingen. ASML spendeert minder dan 5% van de omzet in kapitaaluitgaven in tegenstelling tot chipfabrikanten zoals TSMC en Intel met respectievelijk 30% en 50%. ASML genereert daardoor sterke vrije kasstroom, dat leidt tot een continue terugkoop van aandelen en een dividend van 0.5%. ASML is minder gevoelig dan de chipfabrikanten voor directe vraag naar chips, maar wel afhankelijk van de kapitaalinvesteringen van deze kleine groep fabrikanten. Daarnaast profiteert ASML van een structurele groei in het gebruik van chips. Zelfs als bijvoorbeeld het aantal auto’s dat verkocht wordt daalt, blijft het aantal chips per auto stijgen.

ASML voldoet ook aan onze ESG eisen. De fotolithografietechnologie van ASML zorgt ervoor dat chips elk twee jaar tot drie keer energie-efficiënter worden, er is een stappenplan om in 2040 netto nul emissies in hun voorraadketen te realiseren en ASML scoort boven de 80% in ESG scores van onder andere S&P Global, MSCI en ISS.

Meer theses

Novo Nordisk

Novo Nordisk (NVO) is sinds 2009 onderdeel van de portefeuilles. De onderneming is wereldwijd markleider in insulinemedicijnen. NVO wordt sinds 2017 geleid door Lars Jorgensen en de onderneming heeft sinds zijn aanstelling een rendement behaald van 20% per jaar.

S&P Global

S&P kondigde in november 2020 aan te gaan fuseren met het bedrijf IHS Markit. Hoewel wij erg enthousiast zijn over deze combinatie, reageerde de markt minder positief.

American Express

Er is een sterke trend waarin elektronisch betaalverkeer marktaandeel wint en met het huidige grote aandeel traditionele betalingen kan deze trend nog jaren zal aanhouden.

KKR & Co.

Als Henry Kravis als levensdoel heeft om de waarde van KKR te maximaliseren en hier een bedrijf voor de toekomst van te maken, dan zullen wij daar als mede-investeerders zeker van profiteren.

Copart

Copart beheert één van de twee Amerikaanse veilingplatforms voor auto’s die total-loss zijn verklaard. Wij leggen u graag uit waarom dit een hoge kwaliteit business is met hoge groeivooruitzichten.

Stryker

Stryker is het enige bedrijf in de S&P500 dat veertig jaar lang élk jaar zijn omzet heeft weten te verhogen, inclusief in alle economische crisisjaren die het heeft meegemaakt.